דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כל מה שרציתם לדעת על ייעוץ זוגי וטיפול זוגי 

מאת    [ 06/12/2009 ]

מילים במאמר: 1005   [ נצפה 3266 פעמים ]

ייעוץ זוגי - Couples Counseling

 

יעוץ זוגי הינו יעוץ פסיכותרפי הנערך בין מטפל ובני זוג, והמיועד לשקם ולשפר את היחסים הזוגיים. הטיפול הזוגי בודק דפוסי תקשורת, מאבקי כוח, חלוקת תפקידים ואת מה שקרוי "החוזה הזוגי" הלא מודע בין בני הזוג.

האם יש הבדל בין יעוץ זוגי וטיפול זוגי?

יש המגדירים "טיפול זוגי" כשיטת פסיכותרפיה ממושכת יותר, הנכנסת למימדים עמוקים יותר של הזוגיות ושל האישיות וההיסטוריה האישית של כל אחד מבני הזוג, ורואים ב"ייעוץ הזוגי" שיטת טיפול הממוקדת יותר ב"כאן ועכשיו".  למעשה, טיפול זוגי וייעוץ זוגי הינם שניהם תהליך פסיכותרפי של התמודדות עם קשיים בזוגיות. הבחירה בטיפול או בייעוץ הינה, לא פעם, תולדה של עומק הבעיה ואישיות המטפל והמטופלים: כאשר מגיע זוג בעל תפקוד זוגי תקין לפתרון של בעיה מוגדרת אחת, באופן טבעי הגישה הטיפולית תופנה לייעוץ ממוקד וקצר מועד; ואילו כשמגיע זוג עם מטען רב שנים של חילוקי דעות, כעסים ויריבות, אין ספק שיש צורך לגעת ברבדים עמוקים יותר של הזוגיות ושל הזוג, על מנת ליצור שינוי אמיתי ובר תוקף.  הגישה שלי  בייעוץ הזוגיהינה גישה פעילה ומובנית, בעלת מסגרת ברורה של ציפיות ומטרות. מעבר לפגישה הראשונה, בה ישנה לגיטימציה להאשמות הדדיות והחצנת הכעסים, אני מנווטת את הפגישות הרחק מההאשמות, אל הפתרון והשינוי המיוחלים. בסופו של התהליך, בני הזוג יקבלו תובנות חדשות על דפוסי הקשר הבעייתיים ביניהם, וכלים להתמודד עימם ולפתור אותם באופן עצמאי ולאורך זמן.  למי מיועד הייעוץ הזוגי? הטיפול הזוגי מיועד לזוגות בשלבים שונים של הזוגיות: זוגות נשואים במשבר נישואין, לזוגות לא נשואים או לפני חתונה, לזוגות בנישואים שניים (או יותר) ולזוגות חד מיניים.

מהי מטרת הטיפול הזוגי?

מטרות הייעוץ  הזוגי נקבעות על פי הצרכים והמטרות שלכם, בניהזוג: האם אתם מעוניינים  לשפר את הזוגיותואת היחסים ביניכם? 

האם אתם (שניכם או אחד מכם) רוציםלסיים את הקשר הזוגי, ומעוניינים בליווי מקצועי להקלת התהליך? האם אתם פונים לייעוץ זוגי כדי לפתור משבר מוגדר (למשל- משבר בגידה)? האם אתם זוג לא נשוי, שחווה קשיים בזוגיות, ומעוניין לבחון אם להמשיך בקשר ולקדם אותו למגורים משותפים או לנישואין- או להיפרד?  האם אתם זוג הנשוי שנים רבות, ונמצאים בשלב "הקן המתרוקן"? מתוך הבנת הצרכים הייחודיים של בני הזוג-  נרקמת ה"חבילה הטיפולית"  המתאימה להם.  כפועל יוצא מהטיפול הזוגי, למרות שלרוב אין זו המטרה המוצהרת- משתנים לא רק דפוסי ההתנהגות והתקשורת הזוגיים- אלא גם האישיים.

מתי נדע שאנו זקוקים ליעוץ זוגי?

האם אתם מרבים לריב? האם המריבות שלכם סובבות סביב נושאים מסוימים ויש להן דפוס קבוע? האם אתם מרבים לשתוק ולא מנהלים תקשורת פתוחה סביב הקונפליקטים שלכם? האם קיים מאבק כוחות ביניכם? האם קיים ביחסיכם אלמנט של הענשה גלויה או סמויה? האם התגלתה בגידה? האם אינכם חשים יותר הנאה או חברות זה בחברת זו? האם אתם חשים שהזוגיות או האהבה שלכם מתו? האם אנשים אחרים או עיסוקים אחרים חשובים לכם יותר מאשר בני הזוגשלכם? במידה שעניתם בחיוב על אחת השאלות הללו - רצוי לפנות לייעוץ זוגי. מחקריםהראו כי ככל שבני זוג מקדימים לפנות לייעוץ זוגי מקצועי, כך גדלים סיכויי הצלחתו!

האם הטיפול הזוגי נערך ביחד או לחוד?

רצוי שבפגישה הראשונה יהיו נוכחים שני בני הזוג, מכיוון שבפגישה זו נערכת ההיכרות הראשונית ונוצר "החוזה הטיפולי" בין בני הזוג והמטפל. לאחר פגישה זו יתכנו פגישות אישיות או זוגיות, בהתאם לסוג הבעיה, לדפוסי היחסים בין בני הזוג ולשיקול הדעת של המטפל לגבי טובת התהליך הטיפולי.

מה קורה בפגישה הזוגית הראשונה?

מטרת הפגישה הראשונה של הייעוץ הזוגי הינה להציג אתכם בפני המטפל, להעלות אתהנושאים בהם אתם רוצים לטפל ולספר על המגבלות והיתרונות שיש לכם כזוג וכל אחדבנפרד. הפגישה הראשונה של הייעוץ הזוגי נועדה לתת לכם הזדמנות להתרשם מהמטפל, ולהחליט אם אתם מוכנים להפקיד בידיו את האחריות לטיפול; האם הוא נראה לכם מקצועידיו, בעל ניסיון, בעל יכולת הקשבה והכלה, והאם יש לכם "כימייה" איתו.  

מהם שלבי הטיפול הזוגי?

כל מטפל זוגי נוקט בגישהטיפולית המתאימה לאישיותו ולתפיסת עולמו, ובהתאמה לכך יהיו גם שלבי הטיפול והתקדמותו. אני רואה בפונים אלי לייעוץ- אנשים היודעים טוב יותר מכל אחד אחר, גם ממני, מה רצונם ומה ציפיותיהם לגבי הזוגיות שלהם.
לפיכך, אני נוהגת לבקש מבני הזוג בפגישה השנייה, בדרך כלל, לבוא עם "רשימת ציפיות" - מה הם מעוניינים ומקווים להשיג באמצעות הטיפול מעצמם, מבן הזוג וממני. רשימה זו הינה עבורנו ה"מסגרת הטיפולית" של התהליך אותו נעבור יחד. בני הזוג מביעים את ציפיותיהם ואת שאיפותיהם מהטיפול, ואני, מצידי, מתחייבת לעשות כמיטב יכולתי כדי לצייד אותם בכלים וביכולת להגיע אל מטרות אלו. 

 לאחר פגישות אחדות אנו חוזרים אל אותה רשימת ציפיות, ובודקים אחת לאחת מה השגנו ומה לא השגנו (ולמה!).

 כפי שניתן לשים לב, אני נוקטת בשלב זה בלשון רבים, שכן אני חשה שהחל מהפגישה השנייה, בה החלטנו להתחיל את המסע המשותף הזה, אני כבר שותפה לבני הזוג במסעם הזוגי. 

כיצד נדע אם המטפל מתאים לנו? 

קשה מאוד לדעת מראש איזה יועץ זוגי יתאים לכם. בדרך כלל גם לא תקבלו המלצות מחברים (למרות שייתכן שהם מרוצים מאוד מהמטפל שלהם), מאחר שעדיין ישנה נטייה לא לחשוף את עצם הפנייה לטיפול. בצר להם, מגיעים אנשים רבים למטפלים דרך דפי זהב או האינטרנט. וגם כאן רב הבלבול: אפילו לאחר כמה שיחות טלפון עם מספר יועצי זוגיות ומשפחה, קשה לדעת במי לבחור.
אין לי דרך או עצה כיצד לפשט את התהליך עצמו. אני רק יכולה להמליץ בחום לבוא לפגישה ראשונה עם המטפל, מתוך הבנה שישכאן עדיין סוג של בחינה והערכה הדדיות: אתם שואלים את עצמכם אם זה האדם בו אתם נותנים אמון שיוכל לפתור את בעיותיכם, והמטפל יבחן את עצמו אם הוא סבור שאכן יוכל לעזור לכם (או להפנותכם למישהו אחר, מומחה בתחום שהעלתם). בכל מקרה, אני מציעה לא להישאר לאורך זמן בפגישות רק כי "לא נעים" או "כבר התחלנו", או "בלאו הכי כולם דומים".

מתי מסתיים הטיפול?   

הטיפול מסתיים כאשר:

 •·הושגו רוב המטרות הטיפוליות שהוצבו בתחילת הטיפול הזוגי (אין צורך בהשגת כל היעדים, די בכך שיש שינוי אמיתי בדפוס היחסים, בהתנהגות ובאווירה הזוגית-משפחתית).

•· הטיפול "נתקע" ללא יכולת התקדמות- אם בשל חוסר מוטיבציה לשינוי של אחד מבני הזוג או שניהם, ואם בשל קיומו של קשר אחר מחוץ לנישואין.

•·בני הזוג הגיעו למסקנה שאינם רוצים יותר לעבוד על תיקון הזוגיות והם מעוניינים בפרידה.

 

סיום הטיפול הזוגי  ייערך בהדרגה, כאשר המרחק בין פגישה לפגישה גדל והולך, עד לפגישת הפרידה. יחד עם זאת, בני הזוג יודעים כי בכל מקרה שיצטרכו בכך, יוכלו לשוב ולחזור לפגישה אחת או יותר אצל המטפל. 

 

ד"ר שרה ברסלרמן יועצת פרטנית, זוגית ומשפחתית   

             חוף השנהב 61, חיפה 34980

            טל. 04-8262412, 0544-338333     

             E-mail: breslerman@bezeqint.net     http://www.family.co.il

 

 

ד"ר שרה ברסלרמן- יועצת זוגית ומשפחתית


 


 מחברת הספר בנות קסנטיפה- האם נשים משתנות אחרי הנישואים?


 


 


 


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב